Hoe werken met wasbare luiers?

Hoe werken wasbare luiers eigenlijk?

Een doek rond die babybillen wikkelen en hopen voor het beste? Vrees niet, er bestaan verschillende soorten wasbare luiers die allen praktisch en gebruiksvriendelijk zijn.

In principe bestaat een wasbare luier uit drie onderdelen:

  1. Een stoffen broekje (in katoen, bamboe, microvezel, hennep, …)
  2. Een inlegvlies dat de ontlasting opvangt

Een waterdicht overbroekje dat vocht en geur tegenhoudt, maar wel ademend blijft.

herbruikbare pamper kiezen

Verschillende soorten wasbare luiers

All in one (AIO):

Lijkt het meest op wegwerpluiers. Bestaat uit een waterdicht broekje en een ingenaaide inleg. Geen extra overbroekjes nodig, wel wegwerpbare inlegvliesjes. Deze hebben een klittenbandsluiting of drukknoopjes. Je wast alles in z’n geheel. Deze luiers zijn iets minder absorberend en zijn bijgevolg minder geschikt voor de nacht.

Vergelijken we alle soorten wasbare luiers dan is dit voor ons het voordeligste model. De meeste luiers in de lijst beste wasbare luiers zijn dan ook all-in-one modellen.

Snap in one (SIO):

Bestaat uit een waterdicht overbroekje waar je de inleggers in vastklikt aan de hand van drukknoopjes. Bij het verversen bevestig je een nieuwe inlegger, het overbroekje blijft aan. Zoals een gewoner onderbroek neem je elke dag een nieuwe. Het zijn dunne luiers die snel droog zijn doordat je ze afzonderlijk kan laten drogen.

Niet-voorgevormd:

Herbruikbare luiers die het meest doen denken aan de uitwasbare luiers van vroeger. Dit zijn hydrofiele luiers of tetradoeken die je zelf plooit. De goedkoopste vorm van wasbare luiers en de dunste. Deze vergen meer oefening. Ze zijn soms ook moeilijker lekvrij vast te maken. Hiervoor kan je wel luierklemmetjes of Nippas gebruiken. Deze luiers gebruik je in combinatie met een overbroekje.

Pocketluier:

Pombineert het gemak van de all-in-oneluier met de droogtijd van de snap-in-one. Het broekje bevat een “vouw” waar je de inlegger instopt. Ze zijn daardoor makkelijk kant en klaar te maken, maar ook apart droogbaar. Deze zijn iets moeilijker te vinden en ontbreken voorlopig in onze lijst beste wasbare luiers.

Tweedelig systeem:

Een absorberende basisluier gecombineerd met een waterdicht overbroekje. Je gebruikt hierbij ook de inlegvliezen. Een betrouwbare, vrijwel waterdichte optie. Je kan verschillende merken combineren. Met dit systeem krijg je wel een vrij dikke luier.

Hoe moet je wasbare luiers wassen?

Wees gerust, je hoeft niet te zwoegen aan de wastobbe. De wasmachine doet vrolijk het werk!

Elk merk heeft wasvoorschriften. Zo raden sommige merken bepaalde wasmiddelen af. Altijd even checken dus wat de wasvoorschriften van jouw wasbare luiers zijn.

Over het algemeen kan je volgende richtlijnen volgen:

  • Vuile luiers bewaar je in een luieremmer of bewaartas (ook wel luiertas of wet bag genoemd). Laten weken is niet nodig.
  • De vuile luiers moet je eerst spoelen op koud of op 30°, zonder wasmiddel. Zo wordt de urine weggespoeld en start je het effectieve wassen met proper water.
  • Luiers, overbroekjes, herbruikbare inleggers en de bewaartas mag je wassen op 60°. Vul de wasmachine voor 75%, zodat er voldoende wrijving is tussen de luiers. Wanneer je de machine niet voldoende gevuld krijgt, kan je gerust aanvullen met handdoeken, body’s, tetradoeken, ….

Er bestaan speciale luierwasmiddelen, maar je kan ook een gewoon wasmiddel gebruiken zolang het volgende ingrediënten niet bevat: meer dan 5% zeep, wasverzachter, (optische) bleekmiddelen, chloorbleekmiddel, citroenzuur en bicarbonaat. Doseer volgens de verpakking voor ‘sterk bevuilde was’. Hou rekening met waterhardheid en trommelgrootte.

Eenmaal gewassen, kunnen de meeste luiers 10 minuten op koude temperatuur in de droger, of je kan ze laten drogen aan de lijn. Even in de zon doet wonderen voor hardnekkige vlekken.

Koop je een luieremmer speciaal voor wasbare luiers dan heb je ook enkele praktische voordelen.

herbruikbare luier wassen

Hoeveel wasbare luiers heb ik nodig?

Over het algemeen heb je 24 luiers nodig. Zo kan je om de drie dagen wassen. Nog nodig: 4 nachtluiers en 5 à 9 overbroekjes. Per maand ongeveer ga je ook door een doos of rol inlegvliezen. Je hebt ook een of twee luiertassen nodig om de vuile luiers te bewaren. Een baby maakt geen verschil tussen wegwerp of herbruikbare luiers. Jaarlijks zal je ze toch zo’n 1500 keer moeten vervangen. Denk vooral aan de afvalberg die je heel wat kleiner zal maken.

Tips

  • Een luierservice zoals Washcot doet het waswerk voor jou. Jij huurt er wasbare luiers, die zij schoon aanleveren en vuil weer oppikken.
  • Geen zin in wasbare luiers, maar wil je toch je luiervoetafdruk wat verkleinen? Misschien zijn wasbare billendoekjes meer je ding.
  • Veel gemeenten en steden geven subsidies voor herbruikbare luiers! 
  • Je kan ook een testpakket kopen of luiers huren om uit te proberen. 

Bij wasbare luiers is het handig om echt voor de beste wasbare luier te gaan. Deze absorberen beter en zorgen voor minder last bij het vervangen. Goedkopere modellen zullen minder absorberen of minder goed passen. Sommige modellen hebben nood aan een extra broekje en op een bepaald moment gaan de voordelen van herbruikbare luiers verloren. Ga dus voor een goede wasbare luier en je zal zien dat het heel wat voordelen biedt.

Door Ineke Werbrouck

Deel:

Zojuist toegevoegd aan je verlanglijstje:
Mijn Wenslijst
U heeft zojuist dit product aan de winkelwagen toegevoegd: