Een goede dag- en nachtcrème vinden: het loopt niet altijd gesmeerd. Daarom geef ik je graag een wegwijzer mee in de zoektocht naar een goede gezichtscrème voor een stralende en gezonde huid.  

Laat ik beginnen bij het begin: onze huid. Om te begrijpen hoe een goede gezichtscrème werkt, is het belangrijk ons grootste orgaan even onder de loep te nemen. 

Het complex systeem van de verschillende lagen in onze huid is te vergelijken met een matras:

- De opperhuid (ofwel de epidermis) ligt helemaal vanboven en doet dienst als beschermer (in onze vergelijking is het de “matrasbeschermer”). De opperhuid gaat de verdamping van water uit onze huid tegen, en behoedt ons voor de schade aan de huid van buitenaf zoals zonlicht of schadelijke stoffen.

- De lederhuid (ofwel de dermis) bevindt zich onder de opperhuid en is vergelijkbaar met de matras zelf. Hij ondersteunt de functie van de opperhuid door haar vulling (een gel van hyaluronzuur met water), vering (elastine) en versteviging (collageen).

- De onderhuid (ofwel de hypodermis) ligt net onder de lederhuid en is de spreekwoordelijke boxspring onder de matras. De onderhuid biedt een extra bescherming tegen de organen die er onder liggen en bevat spieren, vetcellen en bloedvaten. 

Doeltreffende ingrediënten voor een stralende huid

Een goede dag- en nachtcrème helpt ons een stralende huid te krijgen en te behouden. Overdag moet de crème onze huid beschermen en ‘s nachts heeft het een herstellende functie. Maar wat is nu juist een stralende en gezonde huid? Dit is de optelsom van vier elementen: een stralende en gezonde huid is effen, soepel, stevig en egaal.

1. Effen

Een effen of gladde huid is een huid zonder oneffenheden of onzuiverheden. Dit vereist een huidstructuur die volledig intact en onbeschadigd is. Dit wil zeggen dat alle huidlagen (onze spreekwoordelijke volledige matras, inclusief beschermer en boxspring) in orde moeten zijn. 

Een effen huid is echter niet vanzelfsprekend. Natuurlijke veroudering en externe factoren (zoals roken, alcohol of zon) zorgen voor een verminderde staat van je huidstructuur en resulteren dus in oneffenheden. Maar ook het gebruik van de verkeerde verzorgingsproducten, die je huidporiën kunnen verstoppen of irriteren, maken je huidstructuur kapot en kunnen voor een oneffen huid zorgen met puistjes als gevolg.

Wanneer de juiste ingrediënten in een crème verwerkt zitten, passen ze als een puzzel in de verschillende lagen, vullen eventuele tekorten aan en verbeteren zo de structuur.

Ray: alle ingrediënten van onze dag- en nachtcrèmes passen in de huidstructuur en zijn niet

comedogeen. 

2. Soepel

Een soepele of zachte huid oogt gehydrateerd. Het is afhankelijk van de conditie van de opperhuid, die dienst doet als barrière (onze matrasbeschermer). Water en vetten (lipiden) vormen hierbij de bouwstenen van een soepele huid. De opperhuid is in form wanneer alle cellen mooi tegen elkaar vast liggen.

Ingrediënten die niet thuishoren in de opperhuid (zoals alcohol, sulfaten, bepaalde plantenextracten of essentiële oliën) zorgen ervoor dat de cellen niet langer mooi tegen elkaar hangen en uiteindelijk loskomen. Hierdoor krijgen we een ruwe huid met eventueel zelfs schilfers tot gevolg. Ook zon of koude wind veroorzaken dit.

Ray: belangrijke ingrediënten als karitéboter en amandelolie in onze dag- en nachtcrèmes bevatten vetten en zorgen voor een soepelere huid.

3. Stevig

Voor een stevigere huid moeten we in de lederhuid (de dermis of matras) zijn. Een huid die stevig is, zakt niet door dankzij een groot netwerk van vezels uit collageen die in een gel zitten van hyaluronzuur met water. 

Hormoonveranderingen, slechte leefgewoonten en natuurlijke veroudering kunnen het collageen en 

hyaluronzuur beschadigen of de aanmaak verminderen, waardoor de huid minder stevig wordt. Onze matras zakt in.

Anti-oxidanten in een gezichtscrème, zoals vitamine E en squalaan, beschermen tegen de afbraak van collageen en elastine, die zorgt voor een goede vering. Hyaluronzuur legt de elastine en het collageen in een dik pak stevige gel: de lederhuid wordt een stevige “matras” waardoor de opperhuid minder inzakt en je een vollere en stevigere huid verkrijgt. Met minder rimpels en fijne lijntjes als resultaat!

Ray: belangrijke ingrediënten als hyaluronzuur en glycerine doordringen tot op het niveau van de lederhuid en houden hier het water vast waardoor de huid zijn volume houdt.

4. Egale huid

Een huid met een egale kleur vertoont geen roodheden of vlekken, maar heeft overal dezelfde tint.

Wist je dat de zon de hoofdoorzaak is van pigmentvlekken? Niks mis met een ontspannend momentje in het zonnetje (hallo vitamine D), maar probeer je tijd in de zon te beperken en draag altijd zonnecrème wanneer je in de zon komt. Vermijd ook producten met ingrediënten als essentiële oliën, citronellol, limoneen of linalool (je vindt ze meestal op het einde van de ingrediëntenlijst), die pigmentvlekken kunnen veroorzaken in de zon.

Ray: onze dag- en nachtcrèmes bevatten geen ingrediënten die reageren op de zon. We werken zonder UVA en UVB filter in gezichtscrème, omdat dit met een andere frequentie gesmeerd wordt en dus een vals gevoel van veiligheid zou kunnen geven. Zonnecrème smeer je namelijk best om de twee uur, maar enkel als je in de zon komt. Meer over zonnebescherming binnenkort!

Clean beauty: geen overbodige luxe

Clean beauty wint in aandacht. En niet zonder reden. Voor een product dat je zo vaak gebruikt, is het geen overbodige luxe om ook even na te gaan welke impact het heeft op onze gezondheid. Let op: natuurlijke ingrediënten geven geen garantie op gezonde producten! 

Gezonde producten bevatten ingrediënten die niet enkel de huidstructuur, maar ook de rest van het lichaam beschermen. Voorbeelden van de impact van verkeerde ingrediënten op de huid zijn legio: ze kunnen de huid irriteren, beschadigen of verstoppen, maar ook een allergische reactie of pigmentvlekken veroorzaken. Dit is niet enkel een inbreuk op de gezondheid, maar ook op de doeltreffendheid. Daarnaast mogen ingrediënten ook de rest van ons lichaam niet beschadigen, mochten ze opgenomen worden in het bloed en zich verspreiden over ons lichaam. Denk hierbij aan producten die de hormonen of het immuunsysteem verstoren of zelfs kankerverwekkend kunnen zijn.

Door Ineke Werbrouck

Deel:

Zojuist toegevoegd aan je verlanglijstje:
Mijn Wenslijst
U heeft zojuist dit product aan de winkelwagen toegevoegd: