Hoe te praten over ongewenst urineverlies

Praten over persoonlijke problemen kan ongemakkelijk zijn, maar om tot een oplossing te komen is het belangrijk om een eerlijk en open gesprek te hebben met zowel uw dokter als geliefden.

Praten met uw geliefden

Praten met uw partner, een goede vriend of een therapeut kan u helpen om te gaan met uw situatie. Door de eerste stap te nemen naar een open gesprek wordt het vanzelf makkelijker voor u om de hulp te krijgen die u nodig hebt en de juiste oplossing te vinden.

Het is goed om te onthouden dat u niet alleen bent. Miljoenen anderen, anderszins gezonde volwassenen, hebben een succesvolle manier gevonden om om te gaan met hetzelfde probleem. Het is zelfs mogelijk dat een paar van uw vrienden dezelfde problemen hebben.

Tenslotte moet niets u in de weg staan om de dingen te doen die u leuk vindt. Zorg er dus voor dat u de eerste stappen neemt richting herstel door over uw problemen te praten met iemand die u vertrouwt.

Praten met uw dokter

Persoonlijke gezondheidsproblemen zoals ongewenst urineverlies of regelmatig urineren kunnen moeilijk te bespreken zijn. Het is daarom goed om te onthouden dat hoewel het voor u mogelijk om een beschamend onderwerp gaat, het voor een dokter slechts een medische aandoening is. Wees niet bang om vragen te stellen, dit is immers de enige manier om antwoorden te krijgen.

Dit zijn een aantal goede manieren om uzelf voor te bereiden op uw afspraak met uw dokter:

  • Door een lijst met uw symptomen te maken kan de dokter eenvoudiger een diagnose stellen van het type ongewenst urineverlies en wat de mogelijke oorzaak is van het probleem.
  • Het is heel eenvoudig om vragen te vergeten wanneer u in gesprek bent met uw dokter. Het is daarom een goed idee om uw vragen op te schrijven voor uw bezoek. Op die manier weet u zeker dat u al uw vragen beantwoord krijgt tijdens uw afspraak.

incontinentie: doorbreek het taboe

Uiteraard is het niet prettig als je met incontinentie te maken krijgt. Toch is het heel belangrijk om de aanvankelijke schaamte te overwinnen en je zo snel mogelijk terug goed te voelen. Door over je incontinentie te zwijgen, loop je heel wat nuttige informatie mis die je kan helpen om je persoonlijke last tot een minimum te beperken. Of je een zware of lichte vorm van incontinentie hebt, maakt niet uit. Onderzoek toont aan dat vooral mannen het moeilijk hebben om over hun incontinentie te praten. Een van de redenen hiervoor is dat ze niet altijd goed op de hoogte zijn van het aanbod incontinentiehulpmiddelen, waardoor ze denken dat er niets of weinig aan te doen valt. En dat is niet het geval. Het gamma incontinentieverbanden of andere oplossingen is zo groot dat er voor elke vorm van incontinentie een gepaste oplossing bestaat. Inboeten op levenskwaliteit door activiteiten te gaan vermijden, is helemaal niet nodig.

Door Ineke Werbrouck

Deel:

Zojuist toegevoegd aan je verlanglijstje:
Mijn Wenslijst
U heeft zojuist dit product aan de winkelwagen toegevoegd: