Weet jij als kersverse ouder precies welke babyproducten je moet gebruiken voor je baby? Als we de schappen mogen geloven heb je een grotere opbergkast nodig. Maar lang niet alle producten gebruik je in de eerste weken. Daarom hebben we de boel even voor je op een rijtje gezet. Kun je zelf kiezen waar je mee begint. Check it out.

De babyhuid is puur. Puurder wordt het niet. Dat wil je graag zo houden. Maar wat smeer je er nou op? Of juist niet? En gebruik je eigenlijk wel baby olie of babyshampoo? En hoe vaak dan? We leggen het per periode uit.

0>24 uur - nada, noppes, niks - don't touch it!

Je baby wordt geboren met een natuurlijke beschermlaag, die ook wel Vernix Caseosa wordt genoemd. Deze ontwikkelt zich in de twintigste week van de zwangerschap en zit vol met eiwitten en voedingsstoffen om de babyhuid te voeden en te beschermen tegen infecties. De eerste 24 uur wil je dit laagje er niet af halen. Zo worden baby's in het ziekenhuis ook pas na 24 uur gewassen (in een badje met Naïf, maar dat terzijde). Je hebt dus niks nodig de eerste 24 uur, maar je kunt voor de zekerheid in de vluchttas wat milde wasproducten klaarleggen. Zie newborn 0>4 weken.

Babyverzorging NAIF Newborn (0-4 weken)

Een baby heeft echt vrij weinig nodig, ze hebben weinig haar, worden amper vies. 2-a 3 keer per week een baby in bad is dan ook voldoende. Ons advies voor de eerste 4 weken:

  • Badolie, dat eerste babybadje... Water kan de huid uitdrogen, daarom wordt een badolie gebruikt om de huid tijdens het badderen te reinigen en te voeden. De Milky Bath oil van Naïf is op basis van kokosolie en gemaakt voor een ontspannen, zorgeloos bad voor zowel baby als ouder. Oftewel: zachte ingrediënten, geen olielaag in het bad, laat staan een glibberige baby.

  • Milde was gel. Wil je liever met je baby onder de douche? Een drupje wasgel op een washand is voldoende. Let wel even op de temperatuur van het water en dat je geen heftige schuimmiddelen gebruikt, deze kunnen de babyhuid doen uitdrogen. Naïf milde wasgel of rijke wascrème is hiervoor perfect, met zacht katoenzaad en kokos.

  • Billencrème, luieruitslag wil je ten aller tijde voorkomen. Het kan geen kwaad, maar doet wel pijn. Verschoon de luier regelmatig, laat de billen drogen aan de lucht en smeer daarna preventief met een billencrème op basis van zinkoxide. Pot of tube? Wij kiezen voor een tube vanuit hygiënisch oogpunt.

  • Billendoekjes, je moet toch op een manier die billen schoonmaken. Kies voor wasbaar of plasticvrij enneh, een wipes box om ze in te doen is handig vanwege uitdrogen en het uit de verpakking halen met twee babybeentjes in je handen :). Ongeopend blijven billendoekjes zo'n 36 maanden houdbaar, dus je kunt best groot inslaan.

  • Optioneel: babyolie of bodylotion. Je gebruikt babyolie met name voor het geven van babymassage of ter extra verzorging van de huid, wanneer je kindje bijvoorbeeld een droge huid heeft. Dit is dus een afweging voor jezelf: wil je de tijd nemen om je kind dagelijks lekker in te smeren en te masseren of ga je voor gemak?

Het voordeel van bovenstaande, de eerste periode gebruik je slechts een paar druppels van alles en kun je dus langer doorgebruiken. Sorry to burst your bubble maar voorlopig zit je kleine nog wel even in de luiers ;)

Babyverzorging NAIF 0> 1 jaar

Inmiddels leer je de huid van je baby wat beter kennen. Op basis hiervan kun je de volgende producten toevoegen:

  • Haarverzorging & styling: Babyshampoo - een babyshampoo is milder dan een volwassen shampoo en ook belangrijk: prikvrij. Je kunt een babyshampoo vanaf de geboorte gebruiken, maar heeft relevantie vanaf het moment dat je baby wat meer haar heeft ontwikkeld. Dit geldt ook voor haarlotion. Dit kun je al gebruiken voor een lekker geurtje, maar z'n anti-klit eigenschappen zijn pas fijn als je kind haar heeft om in de klit te raken.

  • Crèmes en bodylotions - ook deze kun je vanaf geboorte gebruiken, echter zul je pas na een paar weken weten wat voor huid jouw kindje heeft. Een droge of gevoelige huid heeft wat meer baat bij bijvoorbeeld een vette creme. Een normale huid wordt altijd blij van wat bodylotion - deze bevat in verhouding wat meer water van olie. Blijf je nog lekker masseren, dan is de babyolie ook nog steeds voldoende.

  • Zonbescherming - je wilt een kind het eerste jaar zoveel mogelijk uit de zon houden, maar hoe dan ook - zonbescherming ís belangrijk. Vanaf de eerste zonnestralen smeren graag, met een zo mild mogelijke crème. Afhankelijk van het huidtype en tint (ivm pigment) kies je voor een factor 30 of 50 en voor een natuurlijke UV filter. Dit voorkomt de kans op huidirritatie bij die kleine. Lees ook: moet ik een pasgeboren baby insmeren met zonnebrandcrème?

  • Bad- en doucheplezier - vanaf 3 tot 4 maanden kun je wat meer fun gaan toevoegen in bad. Denk aan een badschuim, een bruistablet of wellicht wat doucheschuim. Hier kan je kind zelf mee aan de slag. Let op; omdat je kind hierdoor langer in bad zit is het belangrijk een zo mild mogelijk schuim te gebruiken. Kies liever voor een schuim op basis van kokos en bruistabletten op basis van natuurlijk bruiseffect door bijvoorbeeld baking soda. Ontdek hier Naïf bad- en doucheverzorging.

Ondanks dat alle producten van Naïf ontwikkeld zijn voor de gevoelige babyhuid, is niet ieder product relevant voor een newborn. Een baby zonder haar hoeft geen shampoo of haarlotion. Mag wel. Ook kan een bad vol met bubbels wat overweldigend zijn voor een pasgeborene, net als Splashing Bath Bombs voor plezier in bad. Maar voor een later tijdstip zijn deze producten mega fijn en fun! Het assortiment van Naïf is dan ook zo ingericht dat je vanuit de basispakketten zelf relevante producten kan toevoegen.

Door Ineke Werbrouck

Deel:

Zojuist toegevoegd aan je verlanglijstje:
Mijn Wenslijst
U heeft zojuist dit product aan de winkelwagen toegevoegd: